Президентът Румен Радев отправи призив за национално единение. В специално обръщение държавният глава заяви, че група общественици са се обърнали към него с тази инициатива. Президентът посочи, че наследените обществени разломи трябва да се преодоляват, а не да бъдат употребявани за злободневен политически бизнес. И заяви, че ожесточението от миналото минира пътя към бъдещето, предаде БНТ. 

На 29 септември 1918 година разбунтували сте се форнтови линии се сблъскват с войскови части край Владая и Княжево. Едните са искали справедлива република другите влизат в бой с убеждението, че пазят българската държавност. И двете вярват че се жертват в името на България. Бунтът е удавен в кръв. Това е дата на българския разкол, от който са изминали точно 100 години. Той отне живота на десетки българи. 

Общонародните цели на възраждането не донасят свобода и възход. Той е белязан от братоубийства и пилеене на национална енергия. Те определят и съвременния политически дебат. Така започна речта си президентът Радев. 

"Единението не закрива политическия дебат, а бди той да се провежда в името на националния интерес, с уважение към чуждото мнение и свободата на словото. Единението не е индулгенция за престъпления, а борба за законност и правосъдие, на което обществото може да разчита. Единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а само и единствено под знака на културата и човеколюбието. Вярвам, че след години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение. Процесът ще е дълъг, ще срещне съпротивата на сили, които се хранят от разделението. Но, убеден съм: мъдростта ще победи ожесточението", каза президентът.