Да бъдеш самолюбив е едно от най-добрите средства за усъвършенстване на личността, разкрива ново изследване. То спомага за защитата на перфекционистите, които са силно критични към себе си, от изпадане в депресия, пише PsyBlog. 

Някои перфекционисти твърде много се притесняват, че правят грешки и си задават твърде високи изисквания, за да успеят. Когато успехът се изплъзне, те се самокритикуват твърде много и могат да стигнат дори до депресия.

Обаче, перфекционистите, които са самолюбиви и самоутвърждаващи се, са по-малко склонни да се се чувстват потиснати и съответно по-малко заплашени от депресия. 

Заключението е резултат от проучване на 541 юноши и 515 възрастни, подложени на тестове за перфекционизъм, депресия и самолюбие.

"Самолюбието като аспект на самоувереността, намалява силата на връзката между нездравословния перфекционизъм и депресията както при юношите, така и за възрастните", обяснява д-р Мадлин Ферари, автор на изследването. "То е полезна стратегия за регулиране на емоциите, която не допуска болезнените или изтощителни чувства, а вместо това набляга на осъзнаването с доброта, разбиране и човечност. Така, вместо да избягваме социални сравнения или да преекспонираме отрицателни чувства у себе си чрез безплодни опити за постигане на по-висок социален ранг, възпитаването на самолюбие може да помогне на хората да приемат безусловно недостатъците си".