Канцлерът на Германия Ангела Меркел изключи вероятността да напусне поста предсрочно на фона на критики от опозицията и от нейната партия, информира "Политико".

"Стоя тук жива и здрава, планирам да продължа да върша работата си", каза Меркел в баварския град Аугсбург в интервю за "Аугсбургер алгемайне".

Меркел, която е канцлер на Германия от 2005 г., е под засилващ се натиск през последните седмици във връзка с казуса с уволнения шеф на вътрешното разузнаване Ханс-Георг Маасен. През миналата седмица тя призна, че са допуснати грешки по случая. Канцлерът изключително рядко се извинява за грешни решения.

Отделно Фолкер Каудер, близък съюзник на Меркел през последните 13 г., беше свален от поста председател на парламентарната група на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз на вътрешен вот от Ралф Бринкхаус. Загубата на Каудер предизвика трус в политическите кръгове в германската столица. Според анализатори резултатът от вота е признак, че канцлерът губи влиянието си.

Меркел отново отхвърли призивите на опозицията за вот на доверие и подчерта, че планира отново да се бори за лидерския пост в Християндемократическата партия през декември.

Социологическо проучване от днес показва, че само 23% смятат, че Меркел е показала силно лидерство през последните седмици, а 71% не са съгласни. Рейтингът на одобрение на Меркел падна с 5% до 55 на сто от средата на септември.