Електронна система ще следи наличностите на лекарствата  в България, решиха депутатите с окончателно приети текстове от законопроекта за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Данните в системата ще са показател дали има риск от недостиг за определен медикамент, като ще се забранява реекспортът му. С промените в закона се завишиха сериозно и санкциите при извършване на нерегламентирана търговия с лекарства. Който извърши износ на лекарствени продукти, включени в забранителния списък, ще се глобява от 50 000 до 100 000 лева.

Срещу измененията се обявиха от БСП с мотива, че информационната система все още не е създадена и не е ясно дали ще заработи.

Георги Михайлов от БСП обоснова решението на социалистите да не подкрепят промените в закона:

"Изключително важен е законът, изключително сериозен, но той почива на един балон, който в момента се надува. Сега от тук да започнем да чакаме създаването на системата и след това да видим дали тя работи или не, в чий интерес е всичко това и какъв ви е ефектът от целия законопроект?"

Председателят на Здравната парламентарна комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова упрекна левицата: 

"Вчерашното ви решение да не се регистрирате в зала и днешното заявление ми дава основание да имам сериозни съмнения, че вие закриляте реекспорта на медикаменти в България, който оставя българските граждани без лекарства. Аз съм удивена защото вие в комисия подкрепихте голяма част от текстовете на закона".

Дариткова защити създаването на специализирана електронна система в рамките на закона, а не в последваща наредба на Здравното министерство и обясни, че тя ще проследява и анализира лекарствените продукти, включени в позитивния лекарствен списък и ще се администрира и поддържа от Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Тя уточни още, че до 4 месеца ще бъде изградена информационната електронна система за недостиг на лекарствени продукти на пазара.

"В случай че се установи риск от дефицит, установи се недостиг по параметрите, които сме заложили в закона, ще се генерира забранителен списък за износ, който ще се изпраща на Агенция "Митници".

Депутатите удължиха законодателната си програма до окончателното приемане на целия законопроект за лекарствените продукти в хуманната медицина.