САЩ са изправени пред рецесия в рамките на една година, след като отмине ефектът от намаляването на данъците, предприето от президента на САЩ Доналд Тръмп, каза в интервю за австрийския вестник "Пресе" американският носител на Нобелова награда за икономика Едмънд Фелпс, цитиран от Франс прес.

"Една рецесия в рамките на 6-12 месеца е реалистична. Това може да отнеме малко повече време в зависимост от обстоятелствата, но може и да се случи по-рано", твърди макроикономистът, удостоен през 2006 година за трудовете си върху растежа.

Според него силният растеж, който се наблюдава в момента в САЩ, има характеристиките на "тези, които обикновено предшестват рецесия". "Той е изкуствено подхранван от г-н Тръмп, най-вече чрез данъчните мерки", добави Фелпс.

"Той стимулира икономиката в краткосрочен план. Това положение може да се задържи около година. Но за да постигне този резултат президентът увеличи изключително много задлъжняването на страната. Ще има отрицателен ефект", каза Едмънд Фелпс.

Според макроикономиста страната страда от "липса на иновация", която "ще се отрази върху конюнктурата и то скоро, след като ефектът от реформата вече е отминал".

Тази криза може да бъде ускорена от развитие на търговската война между САЩ и Китай, както и от несигурността, свързана с "популистката" политика, която се води в Италия и заплашва да "раздели еврозоната", предупреждава икономистът.

В този контекст Европейската централна банка (ЕЦБ) изглежда необикновено разоръжена, твърди Фелпс. Ако президентът на ЕЦБ Марио Драги "вдигне лихвите, ще задуши крехкото икономическо възстановяване. Ако ги остави без промяна на нулево равнище, няма да има средствата, за да може да ѝ даде нов стимул", когато това бъде необходимо, добави той.

Драги определи в средата на септември като "цялостно балансирани" рисковете за конюнктурата в еврозоната, като посочи "несигурностите", свързани с "нарастващия протекционизъм" от страна на САЩ.

Тръмп заяви вчера в Ню Йорк, че търговската война между САЩ и Китай няма "абсолютно никакво влияние" върху американската икономика.

Икономиката на Съединените щати е нараснала със солидните 4,2 на сто на годишна основа през второто тримесечие - най-добрият резултат от близо четири години - но според икономистите изглежда растежът е забавил темп през сегашните три месеца, отчасти заради пречките, свързани с търговията, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на търговията съобщи, че брутният вътрешен продукт (БВП) - обединяващ производството и услугите в страната - е останал без промяна спрямо предварителната оценка миналия месец.

Солидното увеличение на БВП често е цитирано от президента на САЩ Доналд Тръмп като доказателство, че неговата икономическа програма работи.

При все това голяма част от този растеж отразява временно увеличение на износа на соя и други американски стоки преди влизането в сила на контрамитата, предизвикани от търговската политика на Тръмп.

През първото тримесечие икономическият растеж на САЩ беше 2,2 на сто, припомня Франс прес.

Увеличението на БВП през второто тримесечие е подкрепено от солидните потребителски разходи, които са нараснали с 3,8 на сто - най-бързият темп от края на миналата година - както и големите инвестиции на компаниите. Увеличението на федералните разходи е било с 3,7 процента. Износът е нараснал с 9,3 на сто, а вносът е намалял с 0,6 процента, което е повече от обявеното преди и това е помогнало за засилването на растежа.

За третото тримесечие икономистите очакват растеж от над 3 процента.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, което вчера повиши лихвите си за трети път тази година, преразгледа към увеличение прогнозата си за растежа за цялата година до 3,1 на сто спрямо обявените по-рано 2,8 на сто.