Пазарът на смартфони продължава да расте и да се развива, въпреки достатъчно високото ниво на проникване на тези устройства. Умната биометрия ще бъде една от най-отличителните характеристики на смартфоните в близките няколко години, наред с поддръжката на 5G, прогнозира ABI Research.

Анализатори очакват, пише TechNews.bg, производителите да усъвършенстват още повече умните джаджи, стремейки се да разграничат своите смартфони от конкурентните модели и да привлекат потребители с авангардни функции, способни да променят начина на взаимодействие с мобилните апарати.

Според експертната прогноза, в близките години популярни на пазара ще станат смартфоните с "умна биометрия", двойни камери, сгъващи се дисплеи и поддръжка на мрежи от пето поколение (5G). Ето каква е същността на всяка от тези перспективни технологии.

Под "умна биометрия" специалистите разбират система за биометрично идентифициране на потребителя, предназначена за сигурен достъп до устройството и инсталираните на него приложения. Това, според ABI, са системи, които използват за идентифициране технологии за разпознаване на лица, сканиране на ириса на очите, разпознаване на глас, на "почерка" на вените, както и вградени в дисплея скенери на пръстов отпечатък (fingerprint on display, FOD).

Смартфони с интегрирани в дисплея дактилоскопични сензори вече са налични на пазара. Такива, например, са моделите Vivo X20 Plus UD, Xiaomi Mi 8 Explorer Edition и Huawei Porsche Design Mate RS. Според прогнозата на ABI, към 2027 г. доставките на смартфони с FOD технология ще превишат 553 млн. броя.

Друга характеристика, която набира популярност в смартфоните, е двойната камера, способна да осигури по-високо качество на снимките. На пазара вече има достатъчно такива модели - като iPhone X, Samsung Galaxy S9 и Note 8, Xiaomi Note 5 и LG V30.

ABI предполага, че към 2027 г. всички водещи брандове при смартфоните ще добавят в своя асортимент устройства със сгъващи се дисплеи. Доставите на такива устройства се очаква да превишат 248 млн. броя.

Като двигател за растежа на пазара за смартфони се очертават и мрежите от пето поколение (5G). През 2019 г. трябва да излязат първите устройства с поддръжка на 5G, а към 2025 г. повечето апарати ще работят в 5G мрежи. ABI очаква производителите да пуснат над 1,4 млрд. 5G смартфона през 2027 година.