Монополът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде премахнат. Това предвиждат и двата модела за ново здравно осигуряване, които здравният министър Кирил Ананиев представи на форум в София, който се провежда в момента.

Целта е чрез приемането на единия от тях да се намалят разходите, които пациентите правят пряко под формата на доплащане при лечение, обоснова се Кирил Ананиев.

И в двата случая задължителната здравна осигуровка остава 8%. При първия модел обаче на здравноосигурителния пазар няма да играе само НЗОК, но наравно с нея ще осигуряват и всички здравнозастрахователни фондове, отговарящи на критериите, които ще бъдат изготвени по-късно. Хората ще решават дали да се осигуряват в касата или във фонд по техен избор. Освен задължителните 8% застраховка обаче те ще трябва допълнително да се застраховат за здраве. При фалит на застрахователя пациентът ще се поема от НЗОК или от гаранционен фонд докато си избере нов здравен застраховател. Въпросният гаранционен фонд ще бъде създаден, ако бъде приет модел номер 1.

Застрахователят ще се договаря пряко със здравните заведения, като важи и за здравното, и за НЗОК, която ще придобие застрахователен статут. Създава се и система за управление на риска по области, доходи, възраст, хронична заболеваемост, за да не си избират застрахователите клиенти. Те ще действат на територията на цялата страна и ще бъдат лицензирани. Министър Ананиев подчерта, че застрахователите ще бъдат задължени да не подбират пациенти. Гаранционният фонд пък ще служи за покриване на неблагополучията при застрахователя.

Модел 2 предвижда въвеждане на задължително допълнително здравно застраховане. При него вноската също остава 8%, но се формира процент на допълнително здравно застраховане, на каквато възможност хората имат право и сега. Ще се договарят и застрахователни премии. Всяка болница ще избира на какви цени да работи. Разликата над реалната цена ще се доплаща от пациента или от Фонда за допълнително здравно застраховане.

Държавата ще плаща за възрастните, социално слабите и децата. Държавните служители ще се налага да плащат допълнителна здравна застраховка.