Български и италиански лекари си партнират за първите по рода си операции на щитовидната жлеза в България и Югоизточна Европа. Иновативните интервенции ще се извършат в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана с помощта на EchoLaser.

За иновативната процедура у нас пристига проф. Ренато Еспозито, който има над 600 успешни интервенции досега. В операцията ще участват също българските лекари доц. Цветин Генадиев и д-р Георги Чакъров – те са първите родни лекари, сертифицирани за пълноправно приложение на иновативната технология, преминали специализирано обучение за безкръвна и микроинвазивна терапия в Бергамо, Италия.

По данни на медиците, с възли на щитовидната жлеза са 24,8% от населението у нас, тоест – всеки четвърти българин, като заболяването по-често засяга жените – съотношението е 1:8. Около 95% от възлите са доброкачествени, до определен момент те протичат безсимптомно, но когато достигнат по-големи размери, започват да пречат на храненето и това води пациента при ендокринолога.

Монтанската клиника е пионер и в операциите на доброкачествена хиперплазия на простата с EchoLaser – в началото на юни т.г. проф. Джианлуиджи Патели, с богат опит в безкръвна и микроинвазивна терапия в Италия, Полша, Швейцария и Китай, заедно с д-р Чакъров, уролог, от МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана, извършиха три успешни операции. Това бяха и първите подобни интервенции в България и Югоизточна Европа.

Лечението с EchoLaser вече е напълно достъпно и за българските пациенти. МБАЛ “Сити клиник – Свети Георги” Монтана е готова да приеме пациенти от Монтана, областта, страната и съседни държави. Партньорството със специалисти от Италия и цяла Европа ще продължи и те ще посещават периодично центъра в Монтана“, сподели собственикът на лечебното заведение Драган Благоев.

Термотерапията с EchoLaser вече има над десетгодишна история и в рамките на обширни клинични проучвания, хиляди пациенти в Западна Европа (Италия, Франция, Испания, Германия) и Китай са преодолели заболявания на простата, щитовидната жлеза, черен дроб и други органи. Безкръвната и иновативна технология става все попопулярна и в Полша, Чехия, Русия, Румъния, Турция и др.

Краткото времетраене на процедурата (около 20-30 минути), липсата на обща анестезия и медицински риск, както и липсата на последваща лекарствена терапия, са само част от преимуществата на термотерапията с EchoLaser, заради които в Полша и Словакия вече има и списъци с чакащи пациенти.