Председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност Цветан Цветанов бе избран за постоянен представител в Управителния съвет на Европол на заседание на Съвместната група за парламентарен контрол на агенцията (СГПК), съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Позицията е важна за упражняването на контролните и надзорни функции на СГПК, като осигурява връзката между националните парламенти на държавите членки, Европейския парламент и Управителния съвет на Европол.

Изборът е бил направен с пълен консенсус на делегациите на всички национални парламенти и Европейския парламент. Мандатът на Цветанов стартира днес, като той ще представлява в Управителния съвет на Европол контролната група, която се състои от четиричленни делегации от националните парламенти на държавите членки, участващи в Европол и Дания, както и делегация от 16 члена на Европейския парламент, с водещата роля на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ). 

Цветанов е бил номиниран за поста от съпредседателите на СГПК от ЛИБЕ и от Австрийското председателство - председателят на ЛИБЕ Клод Мораеш и докладчикът по регламента за Европол в ЛИБЕ Августин Диаз де Мера, Ангела Люегер, председател на Комисията по вътрешни работи в австрийския Национален съвет и Кристиян Бухман, председател на Комисията по европейски въпроси в австрийския парламент. След обсъждане от представителите на Тройката, номинацията бе поставена за гласуване в пленарния формат на групата. 

Съпредседателите са аргументирали номинацията с високата оценка за личните и професионални качества на Цветанов и богатия му опит като вътрешен министър и зам.-министър председател, както и постиженията на групата по време на неговото съпредседателство в рамките на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС.

След тригодишни преговори по Процедурните правила и въз основа на заложеното в Лисабонския договор, вчера и днес СГПК проведе първото си редовно заседание по приетите в София през март тази година Процедурни правила за работата на СГПК. Приемането на процедурния правилник в България бе възможно след постигането на съгласие между всички национални делегации в резултат на работата на съпредседателите Цветанов и Мораеш, председател на комисията ЛИБЕ, които проведоха петмесечни преговори с деветте национални делегации с изразени резерви.