Придобиването на Shazam от Apple за 400 млн. долара официално приключи, съобщават световните агенции. Това означава, че американският гигант вече притежава популярното приложение, както и че съвсем скоро потребителите му ще бъдат пощадени от досадните реклами. 

Новината за финализирането на сделката бе обявена от Apple в понеделник. Тогава компанията обеща, че съвсем скоро приложението ще се ползва без реклами от всички потребители. 

Shazam дава възможност на човек да идентифицира бързо и лесно непозната песен, която върви по радиото и телевизията или в някой бар или ресторанта. Това става благодарение на богата база данни на приложението, съставена от милиони песни. Достатъчно е само апликацията да бъде активирана и да „чуе“ броени секунди от парчето, за да го сравни с тези в своята библиотека и да каже на потребителя кое от всички е.  

Заради своята полезност приложението се радва на огромна популярност от години. Shazam има над милиард изтегляния и около 150 млн. активни месечни потребители. На ден се идентифицират около 20 млн. песни, сочат актуалните статистики. В момента то е седмото най-популярно приложение за музика във виртуалния магазин на Apple. 

„Apple и Shazam имат дълга съвместна история“, каза Оливър Шусър, вицепрезидент на Apple за Apple Music, цитиран от Fortune. Той припомни, че Shazam е сред първите приложения, станали достъпни за потребителите при стартирането на App Store.

Въпреки огромната си популярност компанията така и не успява да намери начин за печелене на пари, както го правят социалните медии и някои други приложения. 

Apple обяви придобиването на Shazam през декември миналата година и още тогава оповести цената на сделката (400 млн. долара). Сумата е под оценката от 1 млрд. долара, на която компанията се зарадва през 2015 г. след частно финансиране. 

Надеждата на Apple е редовните потребители на Shazam започнат да използват нейната стрийминг услуга Apple Music, която през тази година обяви, че вече има 36 млн. абонати. Прогноза на DL Capital, един от ранните инвеститори в Shazam, гласи, че придобиването може да донесе нови 7.5 млн. абонати на Apple Music. 

Понастоящем, след като идентифицира песен, Shazam предлага на потребителите да я закупят или да си я пуснат в Apple Music. С много по-малки бутони все още съществуват и опциите за възпроизвеждане на парчето в конкурентните платформи Spotify и Deezer.