Децата и учениците ще учат безопасност на движението по пътищата по нови програми, утвърдени от Министерството на образованието и науката. 56 часа минимално са предвидени за подготовка в училище в часа на класа, а в детските градини ще има между пет и седем педагогически ситуации годишно, съобщи пресцентърът на МОН.

Часовете по пътна безопасност в училищата ще са в рамките на часовете на класа. В първи клас са предвидени най-малко девет часа годишно, във втори, трети и четвърти клас - шест, в пети, шести и седми клас - пет, в първия гимназиален етап до десети клас - четири, и за най-големите ученици - един час.

Обучението по новите учебни програми е съобразено с възрастта. Децата ще учат правилата за движение по пътищата като пешеходци, велосипедисти или пътници, както и правилата за сигурността при престой на автобусна спирка и за безопасните места за игра. Ще бъдат запознати и с най-честите причини, водещи до пътнотранспортни произшествия и с последиците от тях. Най-големите ученици ще се учат как да оказват първа помощ и да решават мирно конфликти, възникнали по време на участие в движението по пътищата.

Изготвени са и насоки за учителите. Според възрастта на децата те трябва да привлекат вниманието им чрез наблюдение, разговори, разкази, беседи, пътни казуси, сюжетно-ролеви игри, дидактични или компютърни игри, игрови тренинг, експерименти и практически упражнения. В обучението могат да се включват родители, както и специалисти от "Пътна полиция", от Института по пътна безопасност, Съюза на българските автомобилисти и от Българския червен кръст.

Учениците няма да получават оценки, но учителите ще трябва да ги насочват как да се справят по-добре с поставените задачи и те да участват активно в ограничаването на произшествията по пътищата.