Честността може да е най-добрият ви приятел, но не така смятат някои кандидати за работа. Според социалния психолог Рон Фрийдман 81% от хората лъжат по време на интервю за работа, пише CNBC.

Най-вероятно това и причината защо главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илън Мъск задава един прост въпрос на всеки кандидат, за да разбере дали лъжат: "Кои са най-трудните проблеми, пред които се изправихте, и как ги решихте?"

По време на презентация на World Government Summit в Дубай милиардерът посочи, че това е "много важен" въпрос, който разкрива ролята, която кандидатът е имал в даден проект или компанията. От него, казва той, може да се разбере дали кандидатът е бил този, който е работил здраво и намирал решенията на проблема, или просто е бил един от членовете на екипа, който не се е старал особено.

"Хората, които наистина са решавали даден проблем, знаят точно как са го разрешили", обяснява Мъск. "Те знаят и най-малките детайли". Тези кандидати могат да говорят подробно за проблемите и стратегиите, които са използвали. Много добрите кандидати пък могат да отговорят на въпроса на "няколко нива", посочва милиардерът.

Когато кандидатите не могат да обяснят подробно проблема и решението му, то става ясно, че не са били тези, които са работили здраво. "Всеки, който положи много усилие, не го забравя".Като кандидат, важно е да запомните, че не е възможно всеки път да отговаряте на всички изисквания - и това не е притеснително, казва експертът Бари Дрекслър.

Бъдете честни за недостатъците си, когато ви попитат, но се опитвайте и да ги представите в малко по-положителна страна. Например, ако ви попитат за умение, което не притежавате, обясненете какво знаете все пак и дайте примери за подобни умения - или покажете желание да се научите.

Ако ви попитат дали имате управленски опит, а вие нямате, добър отговор би бил: "Нямам управленски опит, но имах възможността да стана лидер на екипа в няколко проекти, делегирах задачи на колеги и получавах конкретен резултат. Щом успях да получа този резултат, убеден съм, че ще мога ефектично да водя и екип тук и съм готов да се науча от тези над мен".