Премиерът Бойко Борисов призова пред Общото събрание на ООН за овластяване на жените и на младите хора, които по думите му са бъдещето на света. 
Изявлението беше направено по време на Срещата на върха за мира "Нелсън Мандела" в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Форумът е посветен на 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела.

В изказването си българският министър-председател призова за премахване на насилието заради полова, религиозна и етническа принадлежност в Африка и в целия свят.

Той изрази и искрената съпричастност на българския народ към идеалите на Нелсън Мандела за свобода, равноправие и справедливост в отношенията между хората навсякъде по света.

"Нелсън Мандела остана завинаги в човешката история като ярък символ на стремежа на африканските народи, както и на всички народи по света, към свобода, мир, развитие и благоденствие. Неговото дело предизвика поредицата събития и промени, довели до утвърждаването на ново мислене и отношения в международен план, чиято основа е защитата на правата на човека, заедно с осигуряване на социална справедливост, развитие и насърчаване на помирението", подчерта Борисов.

Пред участниците в срещата Бойко Борисов заяви, че Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на настоящата година положи значителни усилия за постигане на напредък и консенсус между държавите-членки по основните направления в тази област. "Гордеем се, че в този период беше приет мандатът на Европейския съюз за започване на преговори за сключване на ново споразумение за партньорство със 79 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Преговорите имат за цел модерно и динамично партньорство с тези страни, като важен инструмент за справяне с глобалните предизвикателства - от борбата с бедността и неравенството до насърчаването на мира, сигурността и устойчивия растеж за всички", подчерта Борисов.

Постигането на универсалните по характер, но тясно свързани помежду си цели за устойчиво развитие, заложени в План 2030, са ключът към посрещането на съвременните глобални предизвикателства, смята българският премиер.