Технологичният гигант "Гугъл" (Google) обяви поредица от промени за търсачката си, с които отбелязва своята 20-годишнина.

Една от най-големите новости е, че началната страница за мобилни устройства на търсачката вече няма да е толкова семпла и да има само поле за търсене, съобщава The Verge.

На нея вече ще има избрани новини, които ще се подбират на базата на историята на посетените от потребителя сайтове. Карето с новини ще се показва на всички мобилни браузъри и ще се казва Discover. В него ще може да има и публикации, които не са новини, но алгоритмите на Google са преценили, че може да са интересни за конкретния потребител.

Google иска да постави акцент и над визуалното с нов формат Stories, който е базиран на AMP. Това означава публикации с повече изображения, които да са лесно достъпни за смартфони чрез платформата AMP за олекотени интернет страници.

Друга новост е при търсенето на снимки. То ще показва повече информация за страницата, която съдържа дадена снимка. Интерфейсът също е променен, като той ще стане достъпен за потребителите от 27-ми септември.

Компанията интегрира и Google Lens към търсенето на снимки през мобилно устройство. Това ще позволи на приложението да разпознава какви обекти има на снимките и дори да предлага сайтове, от които потребителят може да си ги купи.

Търсачката ще използва изкуствен интелект, за да анализира новините в почти реално време и да може да предвижда потенциални бедствия и проблеми. Това ще ѝ позволи дори да предупреждава потребителите в засегнатия район да повишат вниманието си.

Освен това търсачката ще може да помни и предишните търсения на потребителя и да му ги показва като предложения. Тя ще разпознава ключовите думи и ще подбира съответните предишни търсения. Идеята е да помогне на потребителите, които проучват една тема в рамките на няколко дни. Потребителите ще могат да маркират резултати от ключови думи, които искат да прегледат отново по-късно. Тази функция ще се появи по-късно тази есен.