Протест срещу забраната за групов лов на диви свине ще спре за три часа днес ферибота Никопол - Турну Мъгуреле, съобщава БНР. Забраната засяга близо 6000 ловци от ловностопански райони от Русе до Видин. Плевенската ловно-рибарска дружинка се бунтува срещу готвената заповед на Министерството на земеделието, която цели да се ограничи африканската чума по свинете, разпространявана с дивите животни.

Ловците негодуват, защото първият призив на земеделското министерство беше да се отстрелват интензивно диви свине, за да се спре популацията на им и съответно заразата. Ограничавайки груповия лов, няма да има мониторинг, ловците няма да са на терен в гората, няма да могат да отстрелват тези животни и съответно няма да могат да намират евентуално трупове на умрели животни от болестта, твърдят от дружинките.

Според изпратени преди време указания на Агенцията по безопасност на храните, днес е крайният срок ловните дружини да изградят, в своите райони, ями за съхранение на странични животински продукти. Изискването е ямите да са достъпни за високо проходима техника. Контролът по изпълнението е възложен на местните горски дирекции. В най-малко 10 членки на Европейския съюз вече има регистрирани случаи на африканска чума по свинете, съобщи Европейската комисия.