8 години затвор и кръвнина от 150 000 лева определи току-що Бургаският окръжен съд за 16-годишния Иван Иванов. Той бе подсъдим и признат за виновен за убийството на 11-годишната Никол Йончева, заклана с кухненски нож в асансьор на 20-ти август миналата година. Наказанието е с 1 година повече от това, което поиска прокуратурата.

Председателят на съдебния състав Стефан Стойков заяви, че решението за наказанието на непълнолетния Иван е взето с пълно единодушие на целия състав. Той уточни, че е доказано престъплението, извършено от подсъдимия срещу малолетното дете.

Съдия Стойков подчерта, че жертвата, намушкана в дясната част на врата, е издъхнала по особено мъчителен начин. Въпреки леката си умствена изостаналост ученикът е могъл да ръководи действията си и да разбира постъпките си, категоричен е още съдът.

16-годишният Иван не пожелал да каже нещо, когато съдът му предоставил тази възможност като последни думи за подсъдимия. Делото се гледа при закрити врата, като на нито едно от заседанията Иван не пожела да разговаря в кулоарите на съда с репортери.

"8 години са твърде малко за отнет човешки живот, но каквото и да е наказанието, то не е достатъчно", каза майката на убитата Никол Мими Ставрева. тя недоумява как е възможно човек да отнеме човешки живот, само защото бил раздразнен. 

В хода на съдебния процес стана  ясно, че Иван посегнал на Никол, защото поискал да я целуне, но тя му отказала. Тогава тийнейджърът решил да я накаже и забил кухненски нож във врата й с 20-сантиметрово острие.

"Синът ми е невинен, продължаваме да вярваме, че не е той. Използваха едно болно дете, което само дори не може да използва нож", споделиха родителите на Иван Димитър и Донка.