Ferrari планира да направи 15 нови модела до 2022 г., като сред тях ще има хибридни спортни автомобили и кросоувър, съобщава Autocar.

Това е залегнало в ревизираните планове на компанията, описвани като "амбициозни, но осъществими" от новия изпълнителен директор Луис Камилери. Те целят да осигурят бъдещето на Ferrari и да увеличат печалбите от 1 млрд. на 2 млрд. евро до 2022. Предвиден е и скок на маржовете от около 30% към момента до 38%.

Италианският автомобилен производител ще раздели цялата си моделна гама на четири категории - Sport, GT, Special Series и Icona. В първата ще влязат произвеждащите се в момента 488 и 488 Spider, 812 Superfast, както и нов средномоторен спортен автомобил. Втората ще включва 4-местните спортни автомобили, а специалните модификации на моделите от първите две групи ще влязат в категорията Special Series.

Гамата Icona ще бъде съставена от екслузивни модели, произвеждани в ограничен тираж.

Постепенно повечето модели на Ferrari ще бъдат прехвърлени на хибридни двигатели. В основата им ще легне бензинов V6, който ще бъде допълнен с електрически двигатели - до 2022 г. 60% от всички коли на италианската марка ще бъдат оборудвани с такъв.

В допълнение, хибрид ще бъде и първият кросоувър на Ferrari - моделът ще се нарича Purosangue и ще се появи вероятно през 2022 г. Колите с атмосферен V12 ще останат в гамата, но компанията засега не разкрива кога ще се появи следващият такъв суперавтомобил.