Коалиционното правителство на германския канцлер Ангела Меркел работи върху ново имиграционно законодателство за справяне с недостига на работна ръка в Германия чрез привличане на квалифицирани работници от държави извън ЕС, информира "Ройтерс".

Документът е съгласуван от три министерства - на вътрешните работи, икономиката и труда.

Германия има една от най-либералните имиграционни системи. Тя е втората най-популярна държава за имигранти в света след САЩ, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Докато гражданите на страните членки на ЕС се радват на свободно движение на работна ръка в съюза, новият германски законопроект основно има за цел да облекчи правилата за професионалисти от държави извън Общността.

Германия има система "синя карта", която облекчава компании да наемат преподаватели и квалифицирани работници от чужбина с годишна заплата от най-малко 50 800 евро.

За други професии, където властите виждат, че има специална нужда от чужди работници, има по-нисък праг от 39 600 евро. Тези професии включват лекари, учени, математици, инженери и IT специалисти.

Законопроектът предвижда да се позволи на компаниите да наемат работници с всякакви професии, без значение от официалния списък със сектори, в които има недостиг на работна ръка.

Предлага се също да не се изисква повече от компаниите да предпочитат германски граждани при запълване на позиции за сметка на работници, които са извън ЕС.

Работниците ще трябва да покриват определени езикови изисквания и квалификация. Те няма да имат достъп до социалната система за известен период.

Синдикати и опозиционни партии като Левицата и "Алтернатива за Германия" са против промените. Те смятат, че фирмите просто трябва да подобрят заплащането и условията за местните вместо да увеличават конкуренцията на трудовия пазар чрез по-висока имиграция.