Средно косата расте с по около 1 сантиметър на месец, при някои дами и по-малко. Това обаче не означава, че вие не можете да се опитате да стимулирате и по-бърз растеж на косата с няколко лесни и ефективни начини.

Започнете с диета за здрава и дълга коса

Здравословното хранене, което дава възможност на организма да се снабди с необходимите витамини и минерали, е ключът към здравата и силна коса. Богатите на омега-3 мастни киселини храни са изключително важни, тъй като те редуцират косопада и повишават гъстотата на косата.

Заздравете скалпа

Едва ли е изненада, че силната коса и здрав скалп са взаимносвързани. Невъзможно е скалпът ви да боледува или да не е добре подхранен и хидратиран, и да очаквате косата ви да расте буйна и гъста. Опитайте да стимулирате растежа като правите всеки ден 5-минутен масаж на скалпа.

Забавете подстригването чрез продукти

Мит е, че трябва да подстригвате косата на всеки 6 до 8 седмици. Ако използвате качествени и подходящи шампоан и балсам, ако прилагате редовно подхранващи маски, може да изкарате без подстригване няколко месеца и косата ще расте достатъчно бързо, благодарение на правилните грижи.

Спете на коприна

Ако спите върху гладка повърхност, ще редуцирате търкането на главата във възглавницата и така значително ще намалите накъсване на косата.

Внимавайте с конската опашка

Конската опашка е много удобна прическа, до която всяка жена опира в един определен момент от деня. Но когато я правим в много стегнат и опънат вариант, високо вдигната конска опашка може да причини неприятно издърпване на косата и нейното накъсване. Затова, колкото и да ви е любима тази прическа, редувайте я, като я правите и по-ниско, не толкова стегнато.

Изплаквайте с оцет

Според някои специалисти в областта, изплакването на косата със студена вода и оцет спомага да се затвори повърхностният слой на косъма, правейки го по-лъскав и бляскав.