Руски военен самолет Ил-20 с 14 души на борда е бил свален  над Средиземно море и няма данни за оцелели. Руското министерството на отбраната съобщи, че той е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана, защото зад него са се прикривали израелски изтребители Ф-16. 

"Прикривайки се зад руския самолет, израелските летци са го изложили на огъня на сирийските средства за ПВО. Затова Ил-20, чиято отразяваща повърхност е десеторно по-голяма от тази на Ф-16, е бил свален с ракета, изстреляна от комплекс С-200", каза говорителят на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков, предаде ТАСС.

Според информацията на Москва вчера вечерта 4 израелски самолета Ф-16 са нанасяли удари с управляеми бомби по сирийски обекти близо до град Латакия и умишлено са създали ситуация, опасна за корабите и летателните апарати в района.

"Хвърляли са бомби недалеч от мястото, където е плавала френската фрегата "Оверн", и в непосредствена близост до захождащия за кацане самолет Ил-20 на руските Въздушно-космически сили", каза Конашенков.

Израел не е предупредил за своята операция командването на руската войскова групировка в Сирия, твърди Москва.

"Те (ударите) бяха оповестени по "горещата линия" по-малко от минута преди началото им, което не даде възможност руският самолет да бъде изведен в безопасна зона", каза Конашенков.

Израелските средства за управление на авиацията и летците на Ф-16 според него със сигурност са видели руския самолет, "защото е захождал за кацане от височина 5 км".

"Обаче съзнателно са решили да предприемат тази провокация", заяви той. 

Русия разглежда "провокационните" и "безотговорни" действия на Израел, довели до гибелта на 15 руски военнослужещи, като враждебни.

"Това абсолютно не отговаря на духа на руско-израелското партньорство" и Москва "си запазва правото на адекватни ответни действия", добави говорителят на министерството.

"Не коментираме случая", заяви пред ТАСС представител на израелското посолство в Русия.

Връзката с екипажа е била загубена, когато самолетът се е намирал на 35 километра от бреговете на Сирия.

Самолетът се е връщал в руската военновъздушна база на сирийска територия "Хмеймим". Изчезнал е от радарите в момент, когато четири израелски изтребителя Ф-16 са атакували сирийски обекти в провинция Латакия, твърдят от руското военно ведомство. Израелската армия засега отказва да коментира тази информация.

Същевременно говорител на Пентагона заяви, че Съединените щати нямат нищо общо с обстрела срещу Сирия.

Ръководството на базата в "Хмеймим" е започнало спасително-издирвателна операция.