Турският президент Реджеп Тайип Ердоган получи щедър подарък - луксозен самолет, струващ около половин милиард долара от емира на Катар, пише Bloomberg.

Ердоган потвърди, че луксозната машина му е подарък, опровергавайки критиците, които се усъмниха, че самолетът е платен с пари на турските данъкоплатци. Турция проявява интерес към закупуването на самолета, докато се продава за около 500 млн. долара.

Когато владетелят на Катар разбира за това, той го подарява на турската президентска администрация, разказа Ердоган пред репортери, цитиран от вестник Hurriyet.

Първоначалните съобщения в турските държавни медии, че емирът на Катар Тамим Бин Хамад Бин Ал Тани е подарил Boeing 747-8i на Турция предизвика вълна от критики в страната, като опозицията подаде официално запитване по въпроса.

Депутатът Гамзе Ташчиер поиска от вицепрезидента Фуат Октай да разкрие цената на реактивния самолет, който според нея е платен от правителството.

"Самолетът, който споменават, в момента се рисува. По Божията воля, може да пътуваме с него, когато всичко приключи", заяви Ердоган пред репортери по време на полет до Азербайджан през уикенда.

Въпрос на престиж

Разходите на турския лидер отдавна са обект на критики от страна на опозицията, която твърди, че държавата хаби ценни ресурси за неща като нов президентски дворец, който е 4 пъти по-голям от Версай, и различни луксозни автомобили.

Ердоган отговори, че дворецът принадлежи на правителството, а не на самия него, и разходите не трябва да се вземат предвид, когато става дума за престижа на турската държава.

Самолетът е произведен през 2012 г. и е предназначен за 76 пътници и 18 членове на екипажа, според публикация на авиационния експерт Тайлър Рогоуей в thedrive.com. Той има украсени салони, кабинети и дори собствена болница. Рогоуей го нарича "най-големият и скъп частен самолет в света".

Самолетът е прелетял до летище "Сабиха Гьокчен" в Истанбул от летище "Базел-Мюлуз-Фрайбург" на 11 септември, през 8.5-часов маршрут, който минава през Атлантическия океан до Азорските острови, обратно в Брюксел и след това до Истанбул, според Рогоуей.

Не е ясно каква ще е съдбата на досегашния самолет на Ердоган - Airbus A-330-200, който турският президент използва от 2014 г. Тази покупка също предизвика противоречия, защото самолетът беше поръчан за кабинета на премиера, но беше предаден на Ердоган веднага щом положи клетва като президент.

Турският вестник Daily Sabah цитира авиационен експерт, който оцени самолета на 221 млн. долара, като са похарчени допълнителни 100 млн. долара за ремонт и модернизация.

Друга полемика, свързана със самолети, избухва през 2015 г., когато Ердоган отговори на общественото недоволство, породено от служебния автомобил на ръководителя на дирекция "Религиозни дела" - Mercedes, струващ 385 000 долара.

Тъй като общественият натиск принуди Мехмет Гормез да се откаже от скъпата кола, президентът му подари подобен автомобил от собствения си автопарк и обяви публично, че дава на Гормез и частен самолет.