Със сигурност парното и топлата вода ще поскъпнат от 1 октомври. Това става ясно доклада на експерти от Комисията за енергийно и водно регулиране. Според енергийни експерти парното може да поскъпне с 8 до 10 процента. Разчетите на енергийния регулатор показват, че газът ще поскъпне с близо 14 процента от 1 октомври.

По правило при ръст на цената на синьото гориво от над 5 процента, има и поскъпване на парното. Възможно е и цената на тока да бъде повишена. Ето и прогнозата на експерта Еленко Божков:
 
Аз очаквам прогнозно цената на топлинната енергия да бъде увеличена 8 до 10%, а цената на електрическата енергия да речем с 2 до 3.5%“, каза Божков.

Той поясни още, че спирането на транзита на газ през Украйна следващата година също ще доведе до по-скъп газ за България.
 
„Ако, както иска Газпром, през 2019 г. те затворят и прекъснат пазара или по-точно транзита през Украйна, ние също ще бъдем изправени пред едно ново увеличение на цената на природния газ, тъй като част от транзита или цената за транзит през България сега служи за намаляване на цената на природния газ по сегашните договори“, допълни той.