Евлоги Станоев - Бирмата и синовете му Георги и Антон се издирват като участници в престъпна група за производство на нелегални цигари. 

Тримата са се укрили, а обвиненията са им повдигнати задочно, стана ясно от думите на временния шеф на Специализираната прокуратура Даниела Начева.

"За един от тях има информация, че е напуснал пределите на страната. Другите двама най-вероятно са в България, предприети са действия за издирването им. При положение, че тези фабрики, за които установихме, че са били контролирани от тях, бяха разбити преди 20 дни е съвсем нормално тези лица да се укриват. Предприели сме мерки, издирваме ги“, каза тя.

Начева обясни, че заради нелегалните фабрики за цигари са повдигнати обвинения на общо 9 души за участие в организирана престъпна група.

"Трима от тях са част от обвинените от Пловдив, задържани за акцизни стоки без бандерол. Останалите шест лица са се занимавали с финансирането на тези фабрики – осигурявали са лица, на чието име да бъдат помещенията, в които са държани машините за производство на тютюн", обясни тя и допълни, че част от задържаните са криминално проявени – съдени са за трафик на наркотици, за нанасяне на телесни повреди, един от тях е регистриран и за убийство.

Миналата седмица бяха претърсени офиси на дружества в гр. София, стопанисващи заведенията „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“. Според публикации в медиите ресторант "Везувий", който се намира в столичния квартал „Иван Вазов“, се свързва с Лидия Станоева. Тя е майка на Георги Станоев - Бирмата, който е бивше гадже на фолк певицата Преслава. Сръбски ресторант Бест пък е собственост на бащата - Евлоги Станоев – Голямата Бирма. На самата Лидия Станоева не са повдигнати обвинения. 

Акцията беше част от разследване, установяване и задържане на хора от различни нива на организирана престъпна група.

На 24 август 2018 г. Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за държане на акцизни стоки без бандерол – цигари. Лицата бяха установени в четири незаконно работещи фабрики на територията на страната – в гр. Дупница, в гр. Горна Оряховица и в гр. Тутракан. Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети тогава е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева.