Криминалисти ожънаха огромна нива с канабис в невестинското село Четирци през уикенда. До разкриването на нарколабораторията се стигнало след продължително наблюдение на къща в населеното място, която е собственост на 69-годишният столичанин Кирил Христов. Мъжът в продължение на месеци наред грижливо отглеждал наркотика, който в последствие изсушавал и затварял в буркани.

„Нивата беше снабдена с модерна капкова система за напояване, така, че собственикът с натискането на едно копче да напоява цялата площ, засадена с канабис. Отглежданите растения в нея бяха със завидни размери, като някои достигаха до 300 см.“, обяви директорът на ОДМВР – Кюстендил, Елиан Стамболийски.

При последвалите процесуално-следствени действия в къщата на Кирил в Четирци са намерени буркани със суха листна маса. Общото тегло на наркотика е 61.500 кг. „69-годишният мъж е съхранявал вече изсушената дрога в буркани така, че да може безпроблемно да я транспортира до столицата. Така все едно си прекарва касетките със зимнина. В спалнята на мъжа открихме 130 буркана, отделно от това имаше дрога и в бидон в мазето на дома“, обясниха криминалисти, участвали в акцията.

По техни думи от нивата с канабис са успели да ожънат и други 43 кг. зелена листна маса, което също е едно огромно количество.

69-годишният Кирил Христов е задържан за 72 часа в ареста на полицията в Кюстендил. В понеделник на него беше поискана и постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, която най-вероятно ще се гледа във вторник по обяд. „Няма как съда да не постанови постоянно задържане, тъй като Кирил е установен на място в имота. Отделно от това след последващо претърсване на адреса му в столицата е открит полиетиленов плик с три стъклени буркана с капачки, пълни със суха растителна маса, реагираща на канабис“, обявиха от Окръжната прокуратура в Кюстендил.

По случая е започнато досъдебно производство за държане на наркотични вещества с цел разпространение, както и отглеждане на растения от рода на конопа в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсори правила.