Сицилия е един много красив и романтичен остров, известен със своето вино и вкусни специалитети. Използването на кайсии, захар, цитрусови плодове, сладки пъпеши, ориз, шафран, стафиди, индийско орехче, карамфил, черен пипер, карамел и канела, са признак за арабските влияния от арабското господство на Сицилия през 10- 11-ти век. Установени са и влиянията на Норманс и Хоенстауфен. 

Голяма част от кухнята на острова насърчава използването на пресни зеленчуци, като патладжан, чушки и домати, както и риба тон, морска треска, морски костур, сепия и риба меч. В Трапани в крайно-западния ъгъл на острова северните африкански влияния са ясни при използването на кус-кус.

Ето и кои са най-популярните сицилиански специалитети, които трябва да опитате поне веднъж в живота си:

Антипасти

Стартерите са важен аспект на сицилианската кухня. Обикновените сицилиански стартери включват капоната и гато ди патетът (вид картофено пюре и сирене).

Макку-ицилианска супа

Тя се приготвя с фава фас като основна съставка. Това е селска храна, която датира от древна история.

Спагети от рици

Сицилия е най-старото италианско и западно място, където пастата е част от местната кухня, след като е била обработвана в дълги и тънки форми. Спагетите от рици са приготвени с морски таралеж.  Друг специалитет, особено популярен в Катаня, e паста Alla Norma.

Аранчини

Аранчините са пържени топчета от ориз, обикновено напълнени с рагу, доматен сос, моцарела или грах, и след това покрити с трохи хляб.

Каноли

Задължително опитайте тези фунийки, пълнени с рикота.

Бриоче

Бриочето е сладолед или друг замразен десерт, тип сорбе, поднесен с парче сицилиански хляб.