Извършва се инвентаризация на републиканската пътна инфраструктура, която е 20 000 км,съобщава пресцентърът на агенцията "Пътна инфраструктура".

Проверката е по разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Николай Нанков, се припомня в съобщението.

Отбелязва се, че информацията трябва да бъде обобщена от АПИ до средата на октомври 2018 г., като се определят пътищата, за които трябва да се предприемат незабавни мерки. Докладът ще включва данни за състоянието на настилката, канавките и банкетите, мантинелите, вертикалната и хоризонталната маркировка.

Ще бъдат посочени последните ремонти на пътните отсечки, както и кой ги е изпълнявал. За всяка пътна отсечка ще бъдат посочени сигналите, които са подавани, както и какви мерки са взети по тях. За всеки път трябва да се предложат мерки, за да бъде приведен в нормално експлоатационно състояние, както и срокове, в които могат да бъдат изпълнени, посочват от АПИ.

Не са водени разговори с народни представители за вземане на асфалтови проби от участъци по автомагистралите "Люлин", "Тракия" и други републикански пътища за проверка на качеството, уточняват от АПИ по повод на публични твърдения на депутата Елена Йончева.