Най-малко 5800 души засега не могат да се върнат по домовете си и продължават да са настанени в евакуационните центрове в северния японски остров Хокайдо, който през нощта на 5 срещу 6 септември бе разлюлян от мощен трус с магнитуд 6,7. Това съобщи днес телевизионният канал Ен Ейч Кей.

Броят на жертвите на земетресението нарасна от 35 до 37 души, а още двама се водят за безследно изчезнали. Най-много щети са нанесени в окръг Ибури, където бе епицентърът на подземните трусове. Заради свлачища са разрушени много жилищни сгради в планинските райони.

Днес премиерът на Япония Шиндзо Абе посети пострадалите райони и изрази съболезнования на семействата на загиналите. Мащабът на операциите по ликвидирането на последиците от земетресението намаля, но в тях продължават да участват близо 2000 души, уточни ТАСС.

Земетресението на остров Хокайдо доведе до прекъсване на електрозахранването и наруши транспортните връзки. В събота бе възобновено подаването на ток на практика на цялата територия на острова, а най-голямото летище "Син-Титосе" възобнови международните полети.