Таксите за банков превод в евро в ЕС ще поевтинеят драстично през 2019 г., обеща в четвъртък българският евродепутат от ГЕРБ Ева Майдел.

Тя е докладчик в Европарламента по регламент, който щял да влезе в сила догодина. Инициативата за промяната е на Европейската комисия, която през 2018 г. предложи изменения в Регламент (ЕО) № 924/2009 по отношение на определени такси за презграничните плащания в Съюза и таксите за превалутирането.

В последните години българи, емигрирали в чужбина, пращат на близките си у нас около 2 млрд. лв. годишно, макар да не е ясно каква част от сумата е от работещи в ЕС. За 2017 г. сумата достигна дори 2.25 млрд. лв.

"В момента в Европа има две категории потребители на платежни услуги. Тези в еврозоната, за които преводите в евро са много ниски или ги няма, и тези в страните извън Еврозоната, които плащат доста високи такси. Тези такси са най-високи в България", каза Майдел.

Тя даде пример, че в момента българските потребители трябва да платят на българските банки такса между 30 и 60 лв., за да преведат 10 евро в друга държава от ЕС. Действително, най-големите банки у нас взимат около 30-40 лв. за изходящи трансгранични преводи в евро в рамките на Европейското икономическо пространство, при това на малки суми. В същото време според Майдел белгийските банки имат такса за обслужване от 3-5 евро на месец и не изискват никакви други удръжки за преводи от клиентите си. Отделно у нас се събира и такса за входящ превод за суми над 100 евро, която е към 6-7 евро.

"С предложението в моя доклад ще допринесем за еднаквото третиране на всички европейски граждани и бизнеси, което като цяло на година ще спести 1 млрд. евро на европейците", каза Майдел.

По думите ѝ ще се въведат ограничения, така че банките да използват такси за преводи в евро равни на тези за вътрешните преводи в левове. Например, ако потребителят направи превод в евро от белгийска към българска банка, той ще бъде таксуван от българската банка със сума, равна на тази, която би платил за превод на левове от друга българска банка.

Сега междубанковите преводи в левове у нас се таксуват от най-големите банки около 2.50 лв. Ева Майдел се надяват те да не поскъпнат след влизането в сила на новия еврорегламент.

През ноември ще бъде гласуван финално докладът по новия регламент, а високите такси трябва да отпаднат в началото на 2019 г. по думите на Майдел.

Тя се надява, че може да се стигне и до допълнителни положителни стъпки в полза на потребителите.

"Има вероятност в преговорите, които предстоят в следващите няколко месеца, да се опитаме дори да минем една стъпка по-напред, да уеднаквим всички такива парични преводи, независимо в каква валута са те, а не само в евро. Но на този етап, регламентът предвижда и се цели най-вече върху таксите в евро, защото все пак те са над 80% от всички преводи, които правим като цяло в ЕС", посочи евродепутатът.

По думите ѝ новият регламент ще облекчи 150 млн. европейци извън еврозоната.