Англия ще забрани продажбата на деца на Red Bull, Monster Energy и други енергийни напитки заради високото им съдържание на кофеин и захар, които влияят негативно върху здравето на младите хора, пише "Гардиън".

Възможните начини за това как да бъде наложена предложената забрана ще бъдат огласени в четвъртък. Основното, което трябва да се реши е дали рестрикцията да бъде приложена за младежи на възраст под 16 или под 18 години.

Министър-председателят Тереза Мей поясни, че консултациите са свързани с правителствената стратегия срещу затлъстяването при децата.

В същото време Южна Корея въвежда забрана за продажбата на кафе в училищата с цел да осигури по-здравословен живот на ученици и учители, пише още „Гардиън“. Тя ще започне да се прилага до 14 септември съгласно план на Министерството по безопасността на храните и лекарствата

Промяната цели създаването на здравословни навици у децата.

Промяната бе провокирана от съобщения в медиите за ученици, получили сърцебиене, замайване, ускорен пулс, нарушения в съня, нервност и други симптоми след пиене на кафе.

Южнокорейците пият средно по 181 чаши кафе годишно – най-много в Азия, сочи проучване на маркетинговата компания „Юромонитор“. Във Великобритания те са 151 чаши, в САЩ - под 266.