Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 28 и 33 градуса, а най-ниските - между 3 и 8 градуса, съобщи Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По думите му през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета - между 15 и 17 градуса, а за планините - между 3 и 8 градуса. 
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланински райони - от 50 до 80 литра на квадратен метър.
Месецът ще започне с предимно слънчево време и с максимални температури между 28 и 33 градуса. Промяна ще настъпи към 4 септември и през втората половина от десетдневието времето ще бъде променливо. Ще има и превалявания, придружени с гръмотевици. Температурите постепенно ще се понижат и ще са близки до обичайните за периода.
През повечето дни и от второто десетдневие се очаква променливо време, с температури около нормата. Превалявания ще има около 11, 15 и към 18 септември. През последните дни от десетдневието температурите ще се понижат и при изясняване в края на периода по високите полета се очакват и първите слани.
През третото десетдневие на месеца температурите ще бъдат близки и по-ниски от обичайните. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения и за валежи има около 22, 25 септември и в края на месеца. 
Климатичната справка показва, че през септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж - около 4. Измервани са изключително високи температури - около 40 градуса, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.
Астрономическата справка показва, че в началото на септември слънцето в София изгрява в 6 часа и 51 минути, и залязва в 20 часа и 01 минути. Продължителността на деня е 13 часа и 10 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 22 минути, и залязва в 19 часа и 10 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 48 минути.
Фазите на луната през септември са: на 3 септември - последна четвърт, на 9 - новолуние, на 17 - първа четвърт, и на 25 септември - пълнолуние.
На 23 септември в 4 часа и 54 минути е есенното равноденствие и започва астрономическата есен, каза още Красимир Стоев.