Фондът за лечение на деца в чужбина ще може да плаща на чуждестранни медици, които при възможност да лекуват децата в България. 

Това предвижда проект за промяна в Правилника за дейността и организацията на работа на Център „Фонд за лечение на деца“, публикуван за обществено обсъждане. 

Ако промяната влезе в сила, Фондът ще прави преценка за възможността да организира и да финансира участието на чуждестранни лекари, които да осъществяват лечението на болните деца у нас заедно с български специалисти.

"С това, от една страна, ще се създадат условия децата да бъдат лекувани в страната от висококвалифицирани чуждестранни специалисти, с преодоляване на затрудненията и неудобствата, породени от транспорта и  пребиваването на детето и придружителя му в друга държава, а от друга страна, ще се създадат условия за 
повишаване капацитета на здравната система в страната ни за лечение на състояния при децата, за които няма към настоящия момент достатъчно познания и опит", се казва в мотивите към проекта.

В проекта за промяна на правилата на работа на Фонда за лечение на деца е предвидено още Фондът за лечение на деца да може да провежда обществени поръчки за медицински изделия и апарати съвместно с Министерството на здравеопазването, като в тези случаи техническите спецификации за изделията и апаратите ще се изготвят от Фонда. 

Целта е да се преодолее установеното затруднение при осигуряване на медицински изделия, апарати и уреди за индивидуална употреба за одобрените за подпомагане от ЦФЛД деца, става ясно от мотивите на проекта. 

Проблемите с обществените поръчки за медицински изделия не са от днес. След промяна в правилника в началото на тази година Фондът сам организираше обществени поръчки за медицинските изделия. Преди това правилникът на Фонда за лечение на деца не позволяваше той да плаща за изделия, купени без обществена поръчка. 

Частните болници обаче не са длъжни да организират обществени поръчки, дори за дейности, финансирани с държавни пари. Така се оказа, че има деца, които заради това не могат да получат финансиране от Фонда за лечението си.

Пациентски организации вече изразиха подкрепата си за новите предложения. 

Пациентски организации „Заедно с теб“ обявиха, че предлаганите промени са удачни и са в интерес на децата. 

Според "Заедно с теб" възможността чужди специалисти да помагат за лечението на деца у нас "ще осигури, от една страна, качествена медицинска помощ от по-опитни лекари за определени заболявания, от друга страна, ще даде увереност на родителите, че правят най-доброто за лечението на децата си, от трета страна, но не маловажна, ще се повиши капацитета на нашите екипи и в бъдеще тази инвестиция ще се възвърне многократно".

Като удачна те виждат и предложението за съвместно провеждане на обществени поръчки, като според "Заедно с теб" по този начин министерството ще може да упражнява контрол върху провеждането на търговете.

"Надяваме се по този начин да бъдат контролирани публичните средства. В момента сме свидетели в Обществения съвет на финансиране на едни и същи медицински изделия на определени фирми след обществена поръчка с цени с до 30 % по-високи", посочват пациентските организации.