В списъка с професии на бъдещето обикновено попадат програмирането, работата с технологии като блокчейн или „интернет на нещата” (IoT). Към тях обаче може да се добави и играенето на видеоигри.

Игрите и по-конкретно свързаните с тях електронни спортове напоследък са истински генератор на нови професии – от самите геймъри, някои от които вече са милионери от подобна дейност, през мениджърите и треньорите на отбори по електронен спорт, до влогърите и стриймърите, които излъчват срещите през различни онлайн платформи.

Все по-често български играчи играят за отбори от чужбина, а не липсват и такива, които получават значителни суми и печелят световна известност в тази общност. Организирането на турнири също се развива като дейност и броят на събитията с милионни наградни фондове по света се увеличава.

„Започнали като чисто забавление, днес видеоигрите са сериозен източник на доходи за много хора. Тук е важно да отбележим, че съществуват не малко геймъри, които изкарват шестцифрени суми годишно само от гейминг, и околко тях вече се изгражда цялостна екосистема от събития, отбори, стрийминг платформи и други медийни канали, както и спонсори”, коментира Десислав Драгнев от веригата за компютърни технологии Plasico IT Superstore.

Добрата новина, според него, е, че вече и България има своите примери на професионални геймъри, които печелят значителни суми от наградни фондове и рекламни договори, а по всичко личи, че тази тенденция ще се засилва в бъдеще.

„Напоследък тенденцията е на геймърските компютри все по-често да се гледа като на техника за правене на пари и геймърите все по-рядко толерират компромисите с качеството и надеждната работа”, добави Драгнев.