Всички заводи и частни производители масово вдигнаха цената на хляба от една седмица, установи проверка на „Монитор”. Увеличението за различните видове е различно – от 5 до 10 стотинки за бройка, като най-голямо е поскъпването на белия хляб, който вече се продава в търговските мрежи за 1,10 лв.

От 1 август първи цените вдигнаха браншовиците от Генерал Тошево и Каварна. Постепенно ги последваха и останалите производители.

„Хлябът е увеличен навсякъде. Откакто ние първи вдигнахме цената на 1 август, цената на брашното скочи драстично и вероятно ни чака ново увеличение на хляба. От 680 лева за тон, брашното на борсите е вече 740 лева. Тон брашно за банички отива на 1040 – 1050 лева. Нещата вече са извън контрол, чувам, че цената на пшеницата непрекъснато се повишава, мелниците пък вдигат брашното заради добавките, които слагат, за да стане то качествено”, коментира шефът на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Тошко Няголов.

Ако от 1 септември има ново повишение на тока и газта, а цените на брашната продължават да растат, ще има ново повишение на хляба, прогнозират хлебопроизводителите.

В момента тон фуражна пшеница без показатели стигна до 350 – 355 лева от място, съобщи Костадин Костадинов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Хлебната се купува на 370-380 лева, но никой не продава и на практика сделки не се сключват. „Хората си пазят хубавото зърно и чакат по-високи цени. Бяха сключени много предварителни договори на зелено за цена от 260 лева за тон, без да знаем какво ще ни очаква до жътвата. В момента цената на фуражната пшеница без показатели е с такава висока цена, за да покрие загубите от предварителните договори. Не съм хлебопроизводител, но още когато цената на пшеницата беше 280 лева за тон, мелниците вдигнаха цената на брашното. Спомням си, преди 4-5 години пшеницата беше стигнала цена от 450 лева, но хлябът беше доста по-евтин от сега”, коментира още Костадинов.