28 603 нарушения на скоростните режими са констатирани на територията на цялата страна по време на последната специализирана полицейска операция. Тя се проведе в дните от 6 до 12 август и бе организирана от Европейската мрежа на службите на пътна полиция - TISPOL, съобщиха от пресцентъра на МВР.

„Най-много нарушения са установени на територията на СДВР – 3212, ОДМВР-Велико Търново – 2171, и ОДМВР-Благоевград – 1831“, обобщи главен инспектор Росен Рапчев от отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“. Той припомни, че подобна операция се състоя и през месец април т.г., когато бяха установени 26 325 нарушения, и поясни, че ръстът на констатираните нарушения отразява както засиления контрол, така и недисциплинираността на водачите по отношение спазването на скоростните режими.

В календара на TISPOL са предвидени две операции за скорост годишно – през месеците април и август. През 2017 г., по време на проверките през лятото, на територията на целия Европейски съюз бяха установени общо над 660 000 нарушения на скоростта, а у нас - 19 000.