Няма да чакаме да стане трагедия като в Италия, пари ще намерим, твърди премиерът

7 опасни мостови съоръжения са ремонтирани, 5 се ремонтират в момента, има още 2. Проверките сме ги направили отдавна, разпоредих финансиране и незабавно строителство. Няма да чакаме са стане трагедия като в Италия, пари ще намерим.“ Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на ремонтираната 30-километрова отсечка от пътя Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово – Провадия. Рехабилитацията е финансирана от Оперативна програма "Региони в растеж" и е на стойност 18 милиона лева.

Премиерът поясни, че що се отнася до мостовите съоръжения, почти всички от тях не са ремонтирани през последните 30-40 години. Някой от тях са били изключително опасни, други продължават да са. Затова се правят спешни ремонти. Има решение още следващата седмица на всички съоръжения в лошо съоръжения ще се вкара техника за ремонт.

„Ще намерим начин да ги финансираме, независимо колко пари са необходими, защото когато стане трагедия, вече е късно. Трябвало да се притесняваме и преди 20 години“, каза премиерът.

Според регионалния министър Николай Нанков остават още 17 обекта в не добро експлоатационно състояние, които ще бъдат отремонтирани спешно. По думите му до понеделник ще бъде даден финансовия план и разчет за това. За тези 17 съоръжения в тежко състояние по магистралите ще са необходими около 130 милиона лева по проекти.

Досега за са инвестирани над 108 милиона лева.

Нанков допълни, че новооткритата отсечка е направена с европейски средства. Като през последната година и половина в различни проекти в община Провадия са инвестирани над 15.5 милиона лева. Според премиера Бойко Борисов това било поредното потвърждение на факта, че правителството не дели общините на партии и на този етап никой от кметовете не е намерил разлика в отношението на правителството към него. На откриването на ремонтираната отсечка присъства и финансовият министър Владислав Горанов, кметовете на общините Провадия, Долни чифлик и Варна, областният управител и др.

Премиерът отговори и на въпрос, свързан с фалита на една от най-големите застрахователни компании у нас, заради който над 200 000 българи останаха без гражданска отговорност.

„Работим много усилено, правим един "склад", в който всички агенции и министерства, в които има електронно управление и регистри, ще бъдат задължени веднъж седмично да си прехвърлят информацията там. Възложил съм на Томислав Дончев, Комисията за финансов надзор /КФН/ и финансовия министър Владислав Горанов да се занимават със случая с фалиралия застраховател "Олимпик". Заедно с КФН ще бъде направено необходимото нарушителите да понесат тежки санкции“, категоричен бе премиерът.