Редица медии съобщават за разпространението на нова опасна игра в интернет пространството – Momo (Momo Challenge). За пръв път новината за смъртоносното предизвикателство се появява в началото на юли. Основната платформа, на която се разпространява е WhatsApp. Всичко започва с покана към вас да добавите контакт от потребител с псевдоним Momo и за аватар – показаната тук снимка, информира Kaldata. 

Самото изображение е скулптура на японска художничка. След добавянето ѝ, Momo започва да отправя заплахи, да изнудва жертвата си да извършва самонараняващи се действия, изпраща ѝ стряскащи изображения с прекомерно насилие в тях. Засега са регистрирани случаи на контактували с Momo в няколко южноамерикански страни, в Япония, Испания, Германия, Франция, Русия, Полша и САЩ. Потвърден е и първия трагичен инцидент. Той се е случил в Ескобар, Аржентина и е свързан със самоубийството на 12- годишно момиче, което, както предават властите е комуникирало с Momo, непосредствено преди да посегне на живота си.

Припомняме съветите на специалистите: когато сте в любимата си социална мрежа не приемайте покана за приятелство от непознати, ограничете максимално личната информация, която споделяте за себе си и завишете настройките за конфиденциалност. При нужда се свържете с властите за помощ или просто споделете с приятел.