Експертите на SimilarWeb заявиха, че трафикът на най-голямата в света социална мрежа продължава да пада. С тези темпове "Фейсбук" съвсем скоро ще отстъпи на YouTube своето място в рейтинга на най-посещаваните сайтове, съобщава Kaldata.com.

През последните две години трафикът на Facebook.com от 8,5 милиарда посещения на месец е паднал на 4,7 милиарда на месец. В същото време посещенията на YouTube през месец юли тази година достигнаха 4,5 милиарда и продължават да растат. При запазването на тази тенденция, YouTube ще стане вторият по популярност сайт в интернет, веднага след Google. Миналия месец интернет гигантът достигна 15,2 милиарда посещения на месец. На пръв поглед това са лоши новини за Facebook, който бе здраво разтресен след скандала с изтичането на лични данни и резкия спад в курса на акциите.

Но специалистите на SimilarWeb са забелязали нещо друго. Нараства успеха на мобилните приложения на Facebook и това е основната причина за падането на интернет трафика. Потребителите са започнали да използват мобилен трафик и предпочитат мобилната версия на месинджърите пред браузърната. Въпреки това, аналитиците прогнозират съществено изместване на посещаемостта към други сайтове. Освен ръста на посещенията на YouTube, очаква се изкачването в рейтинга и на Amazon, който вече има 2 милиарда посещения месечно.