Централният плаж на Златни пясъци е попаднал в класация за едно от 20-те най-добри места за парти в света. Редом до испански и тайландски парти плажове, първата платформа в света за оценка на курорти beach-inspector.com препоръчва известни заведения в Златни пясъци, подходящи за незабравими летни дни.

Плажът получава ниски оценки за възможностите за упражняване на водни спортове, но все пак се препоръчва гмуркането. Освен това е ниска оценката за толерантност към представители на ЛГБТ общността, както и за притежателите на кучета.

Още един български плаж е отличен, но в друга категория – „традиционна почивка“. Това е плажът „Венид бийч“ в Свети Влас. Според „плажните инспектори“ плажът е малък, но има достатъчно място за почивка, разнообразни заведения и училище по сърфинг. Висока оценка получаваме и за романтичната атмосфера и чистите пясък и вода.

„Плажните инспектори“ са проучвали 1595 плажа в продължение на 3 г. Оценяващите остават поне по 2 дни на определен плаж, правят снимки и видео и проучват мнението на посетителите на място. Категориите са 5 – освен за парти и за почивка, „Ах плажове“ със спираща дъха гледка, водни спортове и специална награда за малки, но живописни плажове.