„Бюджетът на НЗОК най-вероятно ще бъде актуализиран през октомври или ноември. След като имаше отчетен преразход през март това ще се задълбочи в края на годината. За тази година в бюджета са заделени 3,8 милиарда лева и с актуализацията най-вероятно ще стигнат до 4 милиарда“. Това прогнозира за БГНЕС здравният икономист от ЕКИП Аркади Шарков.

Поредният недостиг на средства в системата са само част от проблемите, които завари новият шеф на Касата Дечо Дечев. Според Шарков неговият предшественик проф. Камен Плочев, който подаде оставка по лични причини, завеща преразход в сферата на лекарствата за около 130 млн. лева и по-специално в частта за онкологични медикаменти. „Първият проблем с медикаментите е по-сериозен, тъй като ще рефлектира върху държавния бюджет през октомври месец. При втория проблем за лечението в чужбина може да бъде отложен във времето, но въпреки това си е необходима цялостна стратегия за разплащанията с тези лечебни заведения“.

„Едно от нещата, които час по-скоро трябва да направи е анализ и последваща оптимизация на разходите. Само за последната година разходите за медикаменти и медицински изделия достигнаха 1 млрд. лв. „Така обещаваната прогенерична политика, която се обещава от всяко правителство, независимо от коя партия, не се провежда, тъй като има твърде много заинтересовани страни има и едни хора, които са вътре в системата и не позволяват намаляване на разходите“, отчита анализаторът

Лятото наглед е спокоен сезон, но всъщност назряват много кризи. Една от тях продължава да бъде с финансовото състояние на болниците. Нищо не се прави по въпроса за афиширания план за Единен здравен финансов стандарт на болниците. Според него лечебните заведения ще са задължени на всеки 3 месеца да се отчитат пред Министерството на здравеопазването. Между другото, тихомълком преди седмица Здравната каса одобри финансова помощ за няколко болници, което не беше част от този план. „В тази връзка един от плюсовете на д-р Дечев е идеята да вкара Медицински одит към НЗОК, за да бъде реален както разплащателен, така и контролен орган“, отбеляза Шарков.

Проблемът с държавните, общинските и частните болници не дотолкова в самата болница, а в метода на управление. Защото, когато една болница фалира това ляга на нас данъкоплатците. Основният проблем е, че Министерството на здравеопазването не си изпълнява задълженията на принципал, не предприема никакви стъпки и остава проблемите да се задълбочат. Друг е въпросът, че когато назрее някакъв проблем на местно ниво не съобщават навреме. Т.е. местната власт знае, че нещо не е наред, РЗОК – също, но всички си мълчат и не бият тревога нагоре по редицата. Така с проблеми от преди 2,3 и повече години се стига болницата да изпадне в предфалитно състояние. В този ред на мисли, когато се говори за приватизация на държавни и общински дружества дали някой умишлено не се опитва да ги фалира, за да бъдат взети от някого. В крайна сметка прозрачността е ключова и би решил много от тези проблеми. Когато всяко едно държавно или общинско дружество изпраща своите отчети или ги публикува публично, за да може ние като анализатори или институциите да предприемат съответните мерки. Към момента публичност на разходите почти няма, НЗОК дава едни отчети, които са оскъдни. Това касае и разходите за медикаменти, които Касата усърдно крие под различни предлози.

Аркади Шарков е убеден, че най-голямата прозрачност би дошла при въвеждането на Националната здравна информационна система. Това е една единна платформа, която събира всички данни от цялата система в здравеопазването, предоставя ги в суров вид на ведомството, което преценява коя част да остави публична за анализи. „Като цялото д-р Дечев има добри идеи, но въпросът е дали ще бъде оставен да ги изпълни. Въпросът е дали ще получи съответната политическа подкрепа. Всеки път, когато се каже за реформа - от другата страна опозиция или заинтересовани страни скачат и блокират системата с емоционалните послания „Вие ще убиете хората“, което не е вярно и по този начин се парира развитието на една нужна финансова реформа в сектора“, смята анализаторът.