Бизнесменът Павел Стоименов, който стана жертва на грандиозна измама и се раздели с бизнес за милиони, успя да си го върне, благодарение на съда. Зад престъпната схема стои банда от шестима роми, обясни той пред bTV. Четирима от тях имат електронен подпис, поясни бизнесменът. Според него подобни измами са възможни, тъй като управител на фирма се сменя с най-обикновен протокол, подаден в търговския регистър.

Стоименов е един от 10-те най-големи земеделски производители у нас. Фирмата му обработва над 70 хил. декара земя и има оборот от около 20 милиона лева. В началото на 2014 г. разбира, че е продал фирмата си, без да знае. В схемата е въвлечен и нотариусът Валери Манчев, който според документите е изповядал сделката за продажба на фирмата. Самият той отрича. От бранша пък уточняват, че всеки може да си направи печат, който имитира този на нотаруиса.

Стоименов разказа, че 50-те му работници и 1500-те арендатори са запазили спокойствие по времето, в което той е действал да си върне земеделската фирма чрез съда. Бизнесменът посочи пробойна при документите за компаниите - само с един протокол без нотариална заверка може да се смени управител на фирма и да се заведе в Агенция по вписванията.

Държавата обаче е на крачка от решение, което може да остави този тип измами в историята. Земеделски организации и нотариуси настояват задължително всички фирмени промени да минават през нотариус. Идеята е данните за смяна на управител или продажба на дялове да се съхраняват 10 години, а целта е така опитите за измамата да бъдат хващани преди мошеникът да бъде вписан като собственик в Търговския регистър.

Според председателя на Съвета на нотариусите Красимир Катранджиев в последно време има 3 подобни случая като този с Пламен Стоименов. По думите му не става дума за бум, но симпомите са налице. Катранджиев е уверен, че козметични законодателни промени, които ще позволят в съществуващия единен регистър да се вписват смяна на управители и прехвърляния на фирми, ще бъдат особено полезни. Това щяло да струва около 15 000 лв., но ще гарантира удобство и сигурност.