Някои типове снимки в Instagram се радват на особена популярност, но последствията от това могат да се окажат непредсказуеми. Наскоро една канадска ферма стана жертва на стаден инстинкт от любители на социалната мрежа за снимки, а ескалиращият интерес към обекта излезе напълно от контрол.

Фермата Bogle Seeds в Хамилтън, Онтарио трябваше да затвори за всички посетители, вкл. платените, след като една снимка в Instagram доведе до значително увеличение на потоците от хора, които искат да направят свои собствени снимки на слънчогледовите полета.

В края на юли фермата все още е отворена за всички срещу такса от 7,5 долара на посетител. Отначало тълпите са управляеми, но на 28 юли всичко се променя. След като снимките на фермата започнаха да се разпространяват като „вируси” сред Instagram потребителите, по пътищата, водещи към слънчогледовите полета, се извиват огромни опашки, достигащи 7000 автомобила.

До обяд на 28 юли орди от хора, жадни за слава в социалната мрежа, прииждат от всички страни и създават километрични опашки от коли, разказва за феноменалното явление „The Globe and Mail”. Нещо повече, тълпите започват да пренебрегват претоварения персонал на фермата и да се разхождат из полето без никакво заплащане.

Настъпва безпорядък. Полицията съобщава на собствениците Бьогъл, че е затруднено движението на родители с колички и възникват различни инциденти – например, един шофьор се оплаква, че вратата му е отнесена от минаваща кола. Стига се и до официално предупреждение на семейство Бьогъл от полицията, че ще им бъде наложена глоба, заради причинения хаос около тяхната ферма.

Бьогъл се опитват да отблъснат нахлуването на нарушителите, но усилията им са напразни. „Помолихме един човек да напусне, но в отговор той каза само: „Рискуваш здравето си” и искаше да се бие с нас”, споделя Брад Бьогъл.

В крайна сметка полицията решава да спре строго тази лудост и заставя фермата да постави редица знаци с надпис: „Влизането на външни лица е забранено”. Земеделските производители също са загрижени, че „пандемията” може да навреди на слънчогледа, който е чувствителна култура.

Разбира се, сега хората, които изминават дълги разстояния, за да снимат полето с 1,4 милиона слънчогледи, са много раздразнени, когато видят знаци, забраняващи преминаването. В момента фермата е затворена – освен за посетители, които купуват продукти като, например, храна за птици.

Подобни инциденти се случват редовно, благодарение на социалните мрежи. Тълпата, жадна за снимки, убива диви животни, а малко известни кътчета на природата преливат от маси посетители, нетърпеливи да впечатлят общността в Instagram.

„Обичах тези жълти цветя, но сега не мога да ги понасям”, казва в интервю за „The Globe and Mail” собственикът на фермата – Марлене Бьогъл.