Френският знаменит главен готвач Жоел Робюшон, спечелил най-много звезди "Мишлен" в света, почина на 73 г.

Робюшон е починал в понеделник в Швейцария след повече от година борба с рака на панкреаса, пише "Le Figaro".

Наречен "Главният готвач на века" през 1989 г. Робюшон ръководи десетки ресторанти в три страни. В кариерата си е спечелил 31 звезди "Мишлен" - повече от който и да е друг по света. Той притежаваше ресторанти по целия свят, включително в Токио, Банкок, Шанхай, Монако и Лас Вегас.

Славата му тръгва от парижки ресторант, наречен Jamin, в началото на 80-те години на миналия век, а впоследствие е ментор на знаменитости като Гордън Рамзи.

Известен е с перфекционизма си и използването на малко съставки, подготовката за чиито ястия остава лесна.

"Колкото повече остарявам, толкова повече осъзнавам, че истината е следната: колкото по-проста е храната, толкова по-изключителна може да бъде", споделя той пред Business Insider през 2014 г.

"Никога не се опитвам да съчетая повече от три вкуса в едно ястие. Обичам да се разхождам в кухнята и да знам, че съставките могат да се разпознаят лесно"

Робюшон е водил няколко кулинарни предавания по French TV и беше официалният главен готвач на Европейското първенство по футбол във Франция през 2016 г., готвейки за футболни звезди като Неймар и Оливие Жиру.

На 50-годишна възраст Робюшон реши да се пенсионира, но не за дълго - той се върна след няколко години с планове да отвори повече заведения за хранене с достъпни цени.

Миналата година френският главен готвач разкри, че е отслабнал с повече от 27 кг., когато е извадил кравето масло и олиото от диетата си, за да се справи с високото кръвно налягане, високия холестерол и високото ниво на кръвната захар.