Бургаският общинския съветник от БСП Чанко Мирчев призна, че колегата му в съвета и съгражданин Бенчо Бенчев е даравял пари на партията. Става дума за няколко десетки хиляди лева, дадени на местната структура на БСП по време на последната изборна кампания „Дали са били 20, 30 или 50 не мога да ви кажа, но е помагал, води се отчетност”, заяви Мирчев пред bTV. 

Бенчо Бенчев бе арестуван заедно с Митьо Очите в Истанбул. Член е на общинския съвет в Бургас като представител на гражданската квота в листата на БСП. След ареста в Турция партията се разграничи от него. Преди време Бенчев попадна под медийните прожектори заради факта, че кара "Ролс - Ройс". 

„Г-н Бенчев винаги е бил лоялен към БСП, изповядва леви убеждения. Ако имахме някаква информация за неговите нерегламентирани връзки с криминалния контингент, нямаше да бъде издигнат като общински съветник”, каза още Мирчев. Бургаската партийна организация призова Бенчев да сдаде мандата. „Независимо дали е член, негово морално право е да прецени дали да си подаде оставката. Има решение на общинските съветници от БСП, ако не си я подаде, да бъде отстранен от групата”, заяви Мирчев. Той не бил забелязал Бенчев да проявява лобизъм в дейността си като съветник. 

Междувременно адвокатът на арестувания общинар се оплака от нарушаване на права. „Не ни допускат до него. Не са му дали разрешение да се обади по телефона. Има задържане, не знаем какво е, в момента нямаме заповед и не можем да обжалваме”, каза пред bTV защитникът му Бойчо Боев. „И аз познавам Димитър Желязков, и аз мога да отида в Истанбул да се видим. Това, че се познават, не значи, че Бенчо е престъпник, а те в момента го изкарват точно такъв”, заяви Боев. Бенчев бил ловец и според адвоката намерените в дома му оръжия са законни.

Малко по-късно телевизията съобщи, че Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун са без обвинения за участие в организирана престъпна група и са били освободени от ареста. Разпитани били като свидетели по досъдебното производство за организираната престъпна група. Но вече е образувано ново разследване – за лично укривателство. Специализираната прокуратура в София е събрала достатъчно доказателства за това престъпление, но то е от компетентността на районните прокурори в Бургас. Те трябва да решат дали Бенчев и останалите ще бъдат обвинени.