Когато срещат проблеми по време на почивката си у нас или в чужбина, туристите могат да получат помощ от Европейския потребителски център и от Комисията за защита на потребителите в зависимост от това дали търговецът е регистриран в България или в друга страна от Европейския съюз. Това заяви в Балчик Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите. 
Вчера в черноморския град беше организиран изнесен щанд на ЕПЦ-България като част от кампанията България "Вашите права", която се провежда в различни точки на българското Черноморие в рамките на две седмици.

Арабаджиев напомни, че на първо място потребителите следва да настояват пред търговеца да получат договореното. Ако не успеят да се споразумеят, могат да се обърнат към институциите.

Инспекторите на Комисията за защита на потребителите проверяват туристическите и търговските обекти във Варненска и Бургаска област още от месец юни в рамките на кампанията "Лято'2018". Екипите следят за наличието на категоризация на хотелите, ресторантите и местата за развлечения и дали предоставяните от тях услуги са в съответствие с притежаваната категория.

Целта е туристите да бъдат спокойни и да се насладят на почивката си без проблеми, посочи Арабаджиев.

По думите му, все повече хора знаят правата си и ги отстояват, а още по-обнадеждаващото е, че понякога дори необходимост институциите да се намесват, защото търговците уважават рекламациите и решават проблемите веднага, след като получат оплакване.

Най-често срещаните жалби, които се получават в ЕПЦ, са свързани с пътуванията и транспорта зад граница.

Важно е да се знае, че при закъснение на полета над два часа, пътниците имат право на безплатни храна и напитки, напомни Игнат Арсенов, директор на ЕПЦ-България, който е към Комисията за защита на потребителите. Той посъветва клиентите да пазят всички касови бележки, с които си купуват храна или напитки, докато чакат закъснелия самолет да излети.