Два смъртни случая от топлинен удар са регистрирани тази седмица в Испания, където се засилва горещата вълна.

Първи жертви на горещините станаха близо 40-годишен работник нигериец, трудил се във вторник на пътен строеж край град Мурсия, и пенсионер на 78 години, поразен от жегата, докато копаел в зеленчуковата си градина и починал по-късно в болницата, информираха здравните служби.

Метеоролозите прогнозираха, че петъчният ден ще е сред най-горещите това лято в Испания с температури от над 40 градуса.

В същото време метеорологичната служба на Португалия съобщи, че на осем места са измерени рекордно високи температури, предаде АП.

Близо до град Абрантеш, североизточно от столицата Лисабон, са измерени 45,2 градуса по Целзий. В петък в Португалия температурите се задържаха около 45 градуса, а в събота ще достигнат до 47 градуса по Целзий.

Най-високата температура в Португалия е измерена през 2003 г. - 47,4 градуса.

Страните в Южна Европа издадоха предупреждения за силни горещини при температури, надхвърлящи 40 градуса, а спадът на водите в германска река извади на повърхността гранати и мини от Втората световна война, предаде Ройтерс.

Италия обяви червен код за опасно време, предупреждавайки за сериозни рискове за здравето на хората в градове като Рим, Флоренция и Венеция. Очаква се сегашната гореща вълна в Италия да продължи до уикенда, когато синоптиците прогнозират мощни гръмотевични бури из цялата страна.

Вследствие на горещините в Арктика ледник, който покрива южния връх на планинския масив Кебнекайсе, е загубил статута си на най-висока точка в Швеция, сочат резултатите от изследване. Новите измервания показват, че южният връх се издига на височина 2097 метра, докато северният връх е висок 2096,8 метра, т.е. разликата между двата върха е само 20 сантиметра. В четвъртък северният връх вероятно е станал по-висок от южния връх.