От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" настояват да се въведе действаща забрана за използването на мобилни телефони в училище. От профсъюза цитират чл. 172 от Закона за предучилищното и училищно образование, който гласи: "Учениците да не използват мобилните си телефони по време на учебните часове".

Според тях обаче в момента забраната не се спазва по никакъв начин и трябва действащ механизъм.

Предложението на синдикат "Образование" в тази връзка е да се вмени задължение за подписване на договор между училището и семейството, който да включва и изрична забрана за притежанието и използването на мобилен телефон по време на часовете, се казва в позиция на синдиката.

Те посочват като пример Франция, която прие закон за забрана използването на мобилни телефони в училищата от новата учебна година, която започва от 1 септември.

Там също се предвижда сключването на договор между семейството и образователната институция, като част от този договор е изключването на мобилния телефон в клас. Ученик, който наруши това правило, се наказва с предупреждение и следва "изключване" за 3 дни. 

Родителите нямат правото на несъгласие или намеса в училищните политики, коментира председателят на синдиката Юлиан Попов.

А относно политиката за дигитализация на образованието, МОН трябва да осигури дигитални устройства образователните институции за работа в час, като таблети, монитори и интерактивни дъски, които да привлекат интереса на децата, казват още от профсъюза.