Софийският административен съд е постановил, че Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да въведе машинно гласуване в срок до 6 месеца. Решението е по жалба на бившите депутати от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, съобщиха двамата.
 

Припомняме, че според предишно решение на съда машини за гласуване трябва да има във всяка избирателна секция. Тази възможност трябваше да е налична още за предишните парламентарни избори, които се проведоха на 26 март 2017 г.
 

Обществената поръчка за машини обаче се провали, въпреки че бяха осигурени финансови средства.
 

На президентските избори  през есента на 2017 г. машини за гласуване имаше само в 500 секции в страната.
 

С последното си решение САС задължава ЦИК до февруари 2019 г. да въведе условия за провеждането на машинно гласуване. Малко след това предстоят избори за Европейски парламент.

Решението на съда е изпълнимо, заяви пред бТВ Цветозар Томов от ЦИК.
 

Това е трето съдебно решение, което задължава ЦИК да въведе машинно гласуване, и се надявам този път решението да бъде изпълнено, коментира Петър Славов от „Нова република” и бивш депутат от Реформаторския блок.

Сега Избирателната комисия има достатъчно време – следващите редовни избори са в средата на следващата година, допълни Славов. Той се надява ЦИК да не обжалва съдебното решение.

Според бившия депутат от РБ с парите, които са похарчени от 2009 г. за наемане на машини, досега можеше да бъдат закупени за всички секции.

ЦИК все още не е обсъдила съдебното решение и няма решение дали то ще бъде обжалвано, коментира Цветозар Томов, говорител на комисията. Той уточни, че проблем ще има за три вида секции – в специализираните заведения, подвижните секции и тези в чужбина.

Депутатите трябва да променят срокове в Избирателния кодекс, за да могат да се осигурят машини и за тези секции, уточни Томов. Избирателната комисия вече е поискала такива промени, но народните представители не са се съобразили.