Френската банка Societe Generale води финални разговори за продажба на българското си звено на унгарската банка OTP, която е собственик на Банка ДСК в страната. Вероятно сделката ще бъде обявена още този месец, съобщи Ройтерс, като цитира двама източници, запознати с процеса.

Очаква се френската кредитна институция да продаде и банката си в Албания на OTP, твърдят източниците, което е част от стратегията на банката за продажбата на по-малки активи и такива, които нямат потенциал за синергии в рамките на групата.

SocGen също така обмисля продажбата на полската сибанка Eurobank, заявиха инвестиционни банкери миналия месец, а френската банка обяви в понеделник продажбата на звеното си за частно банкиране в Белгия на ABN AMRO.

"Сделката (в България) е до голяма степен договорена. Централната банка вече проведе предварителна среща с Банка ДСК (българското звено на ОПТ)", каза единият източник.

Societe Generale и OTP отказаха да коментират.

"Очаква се сделката в България да бъде обявена през август, вероятно до края на тази седмица", каза другият източник, добавяйки, че Societe Generale също е близо до продажбата на малката си банка в Албания на OTP.

Societe Generale Експресбанк е седмата по големина банка в България с активи от 6.7 млрд. лева (4 млрд. долара) към юни, показват данните на централната банка.
 

При обединение на Банка ДСК и Societe Generale Експресбанк те може да се превърнат в най-голямата банка по активи в страната.