Деца сираци, които нямат право на наследствена пенсия от починал родител, ще могат да получават нов вид месечна помощ. Това съобщи социалният министър Бисер Петков пред журналисти в Министерския съвет.

Наследствена пенсия се получава, ако родителят е имал осигурителен принос към ДОО. При липса на такъв за сираци се отпускат персонални пенсии по тежка и тромава процедура, която завършва с одобрение от Министерския съвет. В момента размерът им е 113 лв. Според Петков се очаква новата пенсия да е в по-висок размер.

Тя ще се отпуска от началото на следващата година по Закона за семейни помощи за деца, а размерът й ще се определи с новия бюджет. Пенсията ще се дава по доходен критерий, който също се определя ежегодно. В момента той е 450 лв. на член от семейството. Условието ще бъде децата да посещават детски градини или училища. На нея ще имат право и близки, например баба и дядо, ако са поели грижата за детето.

По сметки на социалното министерство от новата помощ ще могат да се възползват около 5600 деца. Към момента към 2700 от тях вземат персонални пенсии от ДОО. Те ще изберат дали да получават новата пенсия или персоналната си пенсия, защото отпуснати до края на годината ще продължат да се изплащат и в бъдеще.

Разчетите показват, че за новата пенсия от бюджета на социалното министерство ще са необходими около 4 млн. лв. годишно.