Човечеството ще изчерпа всички ресурси, които природата може да възобнови за една година до сряда, 1 август. След тази дата до края на годината хората по света живеят на „екологичен кредит”. Това става ясно от изследване на научния център Global Footprint Network.

"1 август е датата, след която ние ще използваме повече дървета, вода и риба, отколкото Земята може да ни предостави тези природни ресурси през цялата година”, казват представители на WWF, партньор Global Footprint Network.

Датата на Световния екологичен дълг непрекъснато се променя."Ускоряването е свързано с прекомерната консумация и разхищаване", казва Валери Граонд, който припомня, че около една трета от храната се изхвърля на боклука. „Това подкопава способността на планетата да се възстановява”, добави той.

На сайта на Global Footprint Network са представени различни решения, които да обърнат тази тенденция: как да се развиват и използвазелена енергия, как да се справяме с хранителни отпадъци и прекомерна консумация, как да се ограничи демографският ръст.

Специалистите отбелязват, че населението е започнало да изразходва ресурсите по-бързо, отколкото преди, и границата на допустимото ползване всяка година се приближава към началото на годината. Например, миналата година човечеството е започнало да живее „на кредит” от 2 август, през 2016 г. – 3 август, през 2015 – 4 август, а преди 10 години дата е била 15 август. От първото си изчисление датата се движи в календара от 19 декември 1987 г. до 1 август тази година - само шест месеца в годината - разкривайки шокиращия темп, с който се извършва деградацията на околната среда.

Експертите казват, че всичко, което употребяваме тази година след 1 август е откраднато от бъдещите поколения, а задачата на политиците е да не допускат това.